На какво да заложим през 2022-ра?

Конвертируеми мебели

Пандемията промени начина, по който използваме пространствата около нас и ни принуди да изградим домовете си по многофункционални начини. Универсалността ще бъде тенденция през 2022 г., тъй като ще видим, че пространствата имат повече от една употреба. Изискванията към мебелите се повишават и това предопределя вграждането на повече функции в дадена мебел. Т.нар. конвертируеми мебели залагат на механизми за промяна на предназначението им, внасят комфорт и удобство в интериора.

Краен минимализъм

Докато минимализъмът стана все по-разпространен през последните години, екстремният минимализъм определено е в тенденция за 2022 г. Екстремният
минимализъм е предизвикан от необходимостта да се прочистят вещите, за да се освободи място за ежедневни дейности, които сега трябва да се извършват от дома.
Освен, че създава пространство, се счита, че разчистването помага за намаляване на стреса. В резултат на това хората премахват ненужните вещи в домовете си, за да се чувстват по-спокойни и организирани.
цвят и текстура

Извити мебели и декор

Тази година любима форма на дизайнерите ще е кръгът. Ще го забележим в масите, диваните столовете… Заоблените, по-органични форми придават мекота на дизайна и пространството, внасят успокояваща енергия. Да вземем за пример кръглата трапезна маса - тя създава комфорт на събеседниците, защото имат директен контакт към всеки. Това се отнася и за масичката за кафе и за останалите извити/ кръгли мебели.
цвят и текстура

Естествени материали

Използването на естествени материали набира популярност през последните няколко години, но през 2022 г. очаквайте да ги видите повече от всякога. Естествените материали не само придават топлина на пространството и внасят усещане за уют, но също така помагат да се компенсира количеството технологии, които сме принудени да използваме през това необичайно време. Включването на органични материали в интериора на дома, като дърво, тръстика, ратан, юта, камък, лен, памук, вълна и т.н., ще помогне да се осигури баланс в нашия прекалено свързан с технологиите живот.
цвят и текстура

Устойчивост

През последните няколко години се говори все повече за устойчивостта, тъй като това да си у дома и да се отдръпнеш от обичайния живот е позволило на хората да бъдат по-съзнателни за въздействието си върху околната среда. През 2022 г. устойчивите или рециклирани материали ще бъдат все по-разпространени – хората започват да правят положителен избор за нашата планета и устойчивостта вече е характеристика на изделието, на която клиентите все повече обръщат внимание. Очаквайте да видите обзавеждане, подови настилки и архитектурни елементи, които използват екологично чисти материали като регенерирана дървесина, корк, бамбук, юта, стъкло, рециклирана пластмаса и метал.

Кухни в топли тонове

2022 г. добавя топлина в дома, за да накара хората да се чувстват комфортно и уютно. Очаквайте да видите много повече кухни, които включват топли, естествени тонове в своите композиции. Функционалността при кухните следва нашите нужди, без да е необходимо да правим компромис с дизайна.
Все по-предпочитани стават плотовете от гранит и кварц, елементи от патинирани метални повърхности, гърбове от бели тухли, камъни и керамични плочки.
цвят и текстура

Светли подове

Светлите подове от дървесина ще продължат да бъдат в тенденция през 2022 г. поради няколко причини. Първо, светлите цветове помагат да направим пространството по-голямо, така че има смисъл, че във време, в което сме затворени в домовете си, бихме искали да направим обкръжението си по-просторно.
Второ, светлите подове отразяват естествената светлина, която идва от прозорците и помага на светлината да пътува из пространството, като по този начин го прави по-проветриво и светло. Трето, подовите настилки от дървесина, всъщност са една от най-екологичните опции за подови настилки, която е много в съответствие с тенденцията за устойчивост. И накрая, дървеният под е един от най-добрите примери за това как да внесете естествени елементи в дома си по красив начин.
цвят и текстура

Черни акценти

През 2022 г. черните акценти също ще бъдат по-популярни. Това вероятно се дължи на красивия контраст, който осигуряват срещу естествени дървесни тонове и други органични материали. Можете да очаквате да видите черното да се използва в мебели, осветление, декор, облицовки, врати, стени, тавани и кухненски уреди.

Арт деко модели

Арт деко моделите са забавни и игриви, което е нещо, за което всички хора жадуват след толкова дълъг период от прекъсване на връзките със семейството и приятелите!
Арт деко дизайнът първоначално е роден след Първата световна война от новооткрития оптимизъм, надежда за бъдещето и желание да се прегърнат смели,
нови идеи. Стилът подчертава функционалност, модернизъм, блясък и елегантност и се характеризира с наситени цветове, злато, геометрични линии и преувеличени извивки.
цвят и текстура
цвят и текстура
Докато хората си спомнят за стария си живот и копнеят за забавление и положителна промяна, ние виждаме възраждането на този стил и можем да очакваме да го видим в шарки на тапети, текстил и особено плочки.

Пространства, вдъхновени от Мароко

Мароканският стил на интериорен дизайн обхваща толкова много от елементите, които бяха споменати досега, така че има смисъл стилът да бъде вдъхновение за 2022 г. Мароканският стил е свързан с комфорт, топлите цветове на пустинята и естествените текстури и материали. Той също така подчертава плавните линии, смелата работа с плочки и сводестите архитектурни детайли. Очаквайте да видите вдъхновените от Мароко влияния като солидна тенденция в интериорния дизайн през 2022 г.
цвят и текстура