9 грешки в интериорния дизайн - експертите съветват!

В статията ще споделим няколко основни грешки, които правим, когато обзавеждаме сами жилището си, както и съветът на експертите, за да ги избегнем!

# 1 Лошо осветление

Едно от нещата, които много хора са склонни да пренебрегнат, е осветлението. То играе огромна роля в начина, по който хората възприемат дадено пространство. Например, един цвят на боята под крушка с нажежаема жичка може да изглежда много различно от същия цвят при естествено осветление. Ако домът ви е тъмен, можете просто да смените няколко крушки или да инсталирате чифт аплици, за да направите пространството по-светло.
Ако сами изграждате осветителната схема, не забравяйте да работите на три нива: основно осветление, осветление към определени зони и акцентно осветление.
разделяне на пространството

# 2 Измерване на пространството

Случва се да не измерим правилно стаята и мебелите да не пасват. Съвет от дизайнерите как да избегнем този капан -  измерете два пъти, след това измерете отново!

# 3 Да не наемеш интериорен дизайнер

Честа грешка при стартирането на даден проект, е че хората не се обръщат към дизайнери достатъчно рано в процеса. Обикновено това се случва едва когато са закупили къщата или апартамента и са пуснали изпълнител за ремонт. Собствениците на жилища са затрупани с всички решения, които трябва да вземат, плюс мисълта да го обзаведат след това. Не стартирайте изпълнител, докато първо не говорите с дизайнер.
цвят и текстура

# 4 Твърде малки или твърде големи мебели

Разбирането на мащаба винаги е предизвикателство, дори и за опитни дизайнери. Нещо, което хората правят често, е да поставят нещо наистина мъничко или масивно в стая, което да възпрепятства нейната функционалност и обрича нейната естетика.
Общо правило за килими и дивани, например е, че диванът трябва да седи изцяло върху килим, оставяйки поне един 40см пространство от всички страни, а килимите трябва или да бъдат центрирани в стая с поне две трети от всички тапицирана мебели отгоре, или да бъде малък акцент, който седи пред дивана, с масичка за кафе отгоре.
цвят и текстура

# 5 Неправилно позициониране на произведение на изкуството

Картината трябва да бъде поставена на нивото на очите, за да може наистина да се види основната част. Избягвайте да поставяте само по едно произведение на изкуството на стена. Това ще изглежда много статично и безинтересно.
цвят и текстура

# 6 Не поемане на рискове

Една от най-голeмите грешки, която хората правят, е да не поемат рискове. Страхуват се да опитат нещо ново и за това домовете ни изглеждат еднакво. Съветът на дизайнерите е да отделите малко време, преди да започнете с ремонта и обзавеждането, да съберете изображения и изрезки от неща, които обичате, да тествате цветовете на боята и да ги разгледате по различно време на деня при различни светлини, може би дори в различни сезони.

# 7 Да бъдеш максималист

Твърде много шарки, цветя, щампи навсякъде могат да смущават окото. Коко Шанел е казала: „Преди да излезете от къщата, погледнете се в огледалото и свалете едно нещо”.  Tова може да се приложи и към интериорния дизайн.

# 8 Асиметрични пространства

Честа грешка при оформянето на стая е да не се вземе предвид симетрията. Тя създава баланс и позволява на всичко да се изравни - от осветлението до обзавеждането. За да създадете симетрия, начертайте линия в средата на стаята и измерете, за да сте сигурни, че е еднаква от двете страни. След това започнете да подреждате мебелите, като работите от централната линия навън.

# 9 Акцентни стени

Трябва да бъдем изключително внимателни с акцентната стена. Освен ако не декорираме офис или ресторант, където има повече смисъл, по-добре е да не опитваме сами вкъщи. В общия случай ефектът ще е обратен и  неукрасените стени в стаята могат да изглеждат тъжни и забравени.
цвят и текстура