Как организираме пространството в интериора

Когато говорим за дизайн на интериора, правим асоциация с думи като усет и креативност, но всъщност в основата си интериорния дизайн следва правила и принципи.
Елементите на интериорния дизайн включват пространство, линия, форми, светлина, цвят, текстура и мотиви. Хармонията между тях носи функционалност и естетическа стойност.

Пространство

Интериорния дизайн работи в рамките на триизмерно пространство (дължина, ширина и височина). Това триизмерно пространство може да бъде запълнено или оставено празно, в зависимост от това какво трябва да се постигне от гледна точка на функционалност и дизайн.

Разделяме пространството на две категории: положително и отрицателно.
Положителното пространство е пространството, съдържащо обекти, докато отрицателното пространство е празното пространство (включително всяко пространство между обектите). Постигането на баланс между отрицателното и положителното пространство на помещението е от съществено значение.
Отрицателното пространство е необходимо за да осигури безпрепятсвтено придвижване. Също така е от решаващо значение да се вземат предвид мащабите и размерите на мебелите и предметите, поставени в една стая, тъй като това може да се използва, за да изглежда пространството по-голямо или по-малко предвид желания резултат. Различните дизайнерски стилове се поддават на различно използване на пространството - например минималистичният дизайн ще има много повече отрицателно пространство от еклектичен дизайн.
разделяне на пространството
визуално разделяне на пространството в интериора

Линия

Хоризонталните, вертикалните и динамичните линии помагат да придадем форма на помещението. Хоризонталните линии, създадени от маси и други повърхности, дават усещане за стабилност, формалност и ефективност. Те правят стаята да изглежда по-широка и по-дълга. Вертикалните линии, създадени от елементи като прозорци и врати, предизвикват чувство на свобода и сила. На функционално ниво подчертаващите вертикални линии често създават илюзията за по-висока стая. Динамичните линии се отнасят до диагонални, зигзагообразни или извити линии.
Такива линии могат да бъдат намерени например по стълбите и осигуряват енергия и движение. Стимулиращи окото, динамичните линии привличат вниманието ни по-дълго. Твърде много динамични линии в една стая обаче могат да отвличат вниманието.
В идеалния случай баланс се постига с включването на различни линии. Това обикновено се прави чрез избиране на една доминираща линия в съответствие с желаното усещане, което искат да предадат в пространството.
минимализъм

Форма

Формите в стаята са контурите на всеки триизмерен обект в стаята. Формите можем да оперделим като геометрични или естествени. Геометричните са създадени от човека, докато естествените се отнасят до по-органични форми, създадени от природата.
Друго нещо, което трябва да се вземе предвид при формите е пропорциите и мащаба на помещението. Добавянето на твърде много различни форми може да доведе до объркващ резултат. Пространството обикновено е по-приятно, ако доминиращата форма се повтаря в няколко обекта в цялата стая.

Светлина

Естествената или изкуствена светлина е важен елемент във всяко пространство. Без него всички останали компоненти не биха могли да блестят с пълния си потенциал.
Светлината може да бъде разделена на категории. Когато обмисляте осветлението, е важно да се обърнете към дейностите, които ще се извършват в пространството. Естественото осветление винаги трябва да се има предвид и може да се манипулирачрез интелигентно поставяне на врати, прозорци и дори огледала. Освен функционалното си предназначение, светлината има способността да задава настроението и атмосферата на едно пространство, като същевременно определя цвета, линията и текстурата. Плюс това, всеки добър интериорен дизайнер също така знае, че осветителните тела са визуална характеристика сами по себе си, които могат да добавят правилната щрих към всеки дизайн.

Цвят

Цветът е наука сама по себе си и е друг изключително важен елемент, който
интериорните дизайнери владеят. Той има способността да създава настроение, да
определя единството и да променя възприятието за това колко голямо или малко е едно пространство. Психологията на цвета не трябва да се подценява. Когато обмисляте цвета на стаята, първо помислете за какво ще се използва стаята и дейностите, които ще се случват в това пространство. Второ, помислете как както естественото, така и изкуственото осветление ще повлияят на избрания от вас цвят през деня и през нощта.
И накрая, помислете за размера на пространството. Интериорните дизайнери често
включват по-светли или по-ярки цветове в по-малки пространства, за да създадат
илюзия за повече пространство. По-тъмните цветове могат да дадат мощно измерение на по-голямо пространство.
цвят и текстура

Текстура

Текстурата се отнася до осезаемата повърхност на обект или покритие. Това е елемент, който често се пренебрегва, но наистина има способността да внесе уникално измерение в стаята. Подобно на смесването на цвят и шарка, интериорният дизайнер смесва текстурите в едно пространство, за да даде фино усещане за дълбочина. От мебели до аксесоари и плат, текстурата има способността да добавя интерес и детайли, което я прави визуално приятна за окото.

Текстурата се предлага в две форми - визуална и действителна. Визуалната се
възприема от окото. С други думи, това е впечатлението което човек получава само като гледа обекта. Реални или осезаеми текстурите могат да се видят или усетят и имат 3D характеристики. Например, пухкава, цветна възглавница може да бъде оценена не само с окото, но и с докосване. Като цяло, ако има усещане за нещо, което липсва в една стая, добрият интериорен дизайнер ще може да различи, че това се дължи на липсата на текстура. Поставянето на текстура във всеки проект ще добави акцент и контраст към завършения дизайн.

Мотив

Мотивът се създава чрез използването на повтарящ се шарка и може да се намери в тапети, меки мебели, килими и тъкани. Мотивите можем да видим в различни форми като ивици, геометрични форми, животински щампи. Когато прилагате мотив, е добре да имаме предвид размера и стила на стаята. Въвеждането на мотив в малка стая трябва да се прави умерено, за да се избегне претоварването на пространството. Сложните шарки, съставени от контрастни цветове и линии, могат да оживят една стая, но най- добре се използват под формата на стена. По отношение на стила е важно да се знае в каква категория попада мотивът, за да се гарантира, че същността на стаята ще се запази. Например, за стаите с традиционен стил, включете органични, флоралнищампи. За съвременен щрих трябва да се експериментира с геометрични и абстрактни щампи. Забавни за използване и с елемент на функционалност, шарките могат да оживят една стая. Като правило обаче, най-добре е да включите максимум три мотива, от една и съща цветова схема.