Let the shine in…!

метална лампа на стойка
Image by Rumyana Ivanova , Sandman Signature Aberdeen Hotel & Spa.
естествено осветление в стаята

Светлината

Основата от която се изхожда е, че най-добрата светлина е тази, чиито източник ние не виждаме директно. Човешкото зрение се чувства най-добре с непряка светлина, за това и усилията на производителите са да скрият източника на светлина и да намалят нежеланите отблясъци.
Що се отнася до цвета на светлината - студената стимулира сетивата и помага за повишаване на концентрацията. Използва се главно при проектиране на работни места. Когато избираме цвят на светлината вкъщи е по-добре да заложим на топла светлина с опция за контрол на интензитета.

Дизайн на осветителните тела

Тенденцията е насочена към чисти форми и строга геометрия. Ще забележим овали, ролки, кръгове в бяло или черно, както и комбинации с метални акценти. Популярни са матовите покрития. По отношение на използваните материали – стъкло, метал, дърво – отново се залага на естествени материали.
В близко бъдеще, очакванията са източниците на светлина да бъдат директно интегрирани в лампата, което ще позволи по-ефективното й охлаждане и следователно повишена издръжливост. Ще се продава като цялостен продукт с професионално обслужване в случай на повреда. Точно както сме свикнали при закупуването на стандартен електрически уред.
фокусно осветление
вградено осветление със задимяващ ефект
Когато говорим за дизайн на интериора, често се случва да неглижираме или да оставим на заден план осветлението. Добре е, обаче да му отделим нужното внимание. В комбинация с останалите компоненти на интериора, осветлението придава завършеност и стил на помещението. Правилното осветление може да има силно влияние върху нашето настроение и емоции.

При осветлението също има тенденции, които няма как да не отбележим. Освен източник на светлина, осветителните тела могат да създадат впечатляващи акценти, не само с външния си вид, но и със светлината, която излъчват.
метална лампа на стойка

Проектиране на осветлението

Детайлите, които дизайнерите вземат по внимание при проектиране на осветлението са размер на помещението, възрастта и предпочитанията на обитателите, височина и форма на тавана, цвят на стените и мебелите, естествена осветеност, точки на интерес - произведения на изкуството или други елементи от интериора, върху които бихме искали да сложим акцент. Добре подбраните и правилно разположени осветителни тела имат потенциал да вдъхнат хармония и живот на пространството.
изкуствено осветление в заведение
метална лампа

Основно осветление

Има няколно вида осветление, които се използват при изграждане на схемата за
осветление:

Основното осветление
То осигурява осветление за цялата стая. Осветителното тяло се монтира в центъра на стаята, максимално близо до тавана. Така лесно се постига ефекта на разсейване на светлината и осветяването на по-голяма площ.
Осветление към определена зона – има за цел да освети конкретни области, при които основното осветление не е достатъчно – около огледала и тоалетки, на бюрото, места за четене, под кухненски шакфове. При този тип осветление се изисква повече яркост.

Акцентно осветление

Използва се за „подчертаване“ на характеристиките и добавяне на визуален интерес към определен предмет или част от помещението. Акцентните светлини, добавят драматизъм и променят настроението на стаята. Често се използва за осветяване на произведение на изкуството, тавани, текстури, за добавяне обем към общия дизайн . Осветителните тела в този случай са по-скоро дискретни и не привличат погледа върху себе си.

Добрият план за осветление съчетава и трите форми, изброени по-горе!
***
Въпреки насоките които изброихме, всеки дом е различен и изисква специално внимание.
Приемете това ръководство като отправна точка, но не забравяйте, че вероятно ще трябва да се консултирате с професионалист, за да получите пространството си точно както желаете!